Letecký souboj nad Přáslavicemi

Fly archeology
Odpovědět
Uživatelský avatar
zilvare
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 696
Registrován: čtv 12. led 2012 21:58:17

Letecký souboj nad Přáslavicemi

Příspěvek od zilvare »

 Dostal jsem zprávu od obce Praslavice o leteckem souboji nad jejich obci,datuje se do srpna roku 1944,zminuji se o sestrelu Bf 109 a naslednem dopadu snad u Tovere nebo Starnove?
25.8.44 meli u.s. stihaci sestrelit fw 190 z Prostejova,jedna se o dve masiny nebo jednu?
Nic o bfku u Tovere nebo Starnove jsem nenasel


Pojednou jsme zpozorovali, jak zhruba ve směru Velký Týnec – Vacanovice letí těsně nad obzorem tři stíhačky. Z bočního pohledu se nedalo určit, o jaký typ jde, ale podle jejich rychlosti bylo zřejmé, že všechny tři stroje letí na plný plyn. Nad Doloplazemi čelní stroj najednou po křídle klopenou zatáčkou prudce zabočil vlevo na Přáslavice a oba dva stroje za ním ho vpravo a vlevo následovaly. Stíhačky prolétly těsně nad tehdejší Mrázkovou chmelnicí a při zemi směřovaly teď přímo na naši rozhlednu. Ke svému zděšení jsme zjistili, že na všechny tři stroje se díváme z rozhledny shora, čili, že vidíme křídla i piloty v kabinách pod námi. Vše ostatní bylo dílem okamžiku: jako na povel jsme sebou mrskli na prkennou podlahu rozhledny a očekávali svůj konec. Čelní stíhačka totiž letěla přímo na rozhlednu ve výšce zhruba jejich dvou třetin. Její pilot však zřejmě v pudu sebezáchovy prudce zvedl svůj stroj nahoru – těsně nad rozhlednu. My ke svému zděšení ve zlomku sekundy spatřili břicho německé stíhačky „Messerschmitt“ Me-109 G, pronásledovanou dvěma americkými P-51 „Mustang“. V důsledku svého manévru se Němec stal výhodným terčem stroje letícího vpravo za ním a tak jeho pilot stiskl všech šest svých kulometů současně. Zvukový efekt připomínal praskot tlustých smrkových kmenů, lámajících se v silné vichřici. Ta se totiž kolem nás přehnala jako smršť a my ucítili zápach zplodin leteckých motorů i zápach po střelném prachu z leteckých kulometů. Vystřílené nábojnice přitom zasvištěly vzduchem a některé z nich zazvonily o trámy rozhledny. Já při tom ležel na prknech vlevo, takže jsem zahlédl na trupu vlevo letící stíhačky bílou hvězdu v modrém kruhovém poli s bílými vodorovnými pruhy po obou stranách a na pravém křídle zespod obdobný poznávací znak. Levý stroj se mihl svým pravým křídlem asi 15 metrů od rozhledny. Dodnes mám před očima jeho pilota soustředěného na svůj zaměřovač – ten však dosud nevypálil. První dávka jeho kolegy cíl minula, ale pak se opakovala další kulometná dávka od Velké Bystřice. Dodatečně jsme se dověděli, že Němec byl sestřelen v jedné obci pod Svatým Kopečkem, tuším v Toveři nebo Štarnově. Při svém dopadu na zem pak doslova zdemoloval zdejší hospodu.
Zilvar z chudobince
Uživatelský avatar
msf
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1454
Registrován: pon 17. kvě 2010 19:45:46

Re: Letecký souboj nad Přáslavicemi

Příspěvek od msf »

Já se do těch Samotíšek budu muset vypravit:), je tam plech z nějaké německého éra, viz jeden příspěvek tady. Škoda, že ten triangulák už není, tak pěkně lokalizované místo kde jsou.50 dlouho nebylo. na jeho místě je teď hřiště a rozhledna Božka.
Uživatelský avatar
ew190
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 176
Registrován: pon 02. čer 2014 20:11:45
Bydliště: Oderberg

Re: Letecký souboj nad Přáslavicemi

Příspěvek od ew190 »

Zdar neco pravdy na tom bude podle vypraveni meho byvaleho partaka z prace ktery schodou okolnosti pochazi primo ze Starnova a na tema valky jsme se nejednou bavili mi tenkrat rekl ze jeho stryc mel dlouhe roky ve stodole schovany motor a pristrojovku z nejakeho nemeckeho letadla ale nevedel z jakeho jen pristrojovku si pamatoval protoze s ni jako kluk vymontoval palubni hodiny jinak pry byla komplet a kdyz jsem mu ukazal fotky motoru a palubky jak z fw tak bf potvrdil tu bf 109 s tim ze to jeho stryc dotahl tam odnekud ze Starnova nebo okoli lezelo to u nej cele roky zhruba pred tremi roky kdy mi o tom rekl jsem jej pozadal aby se na ty veci zeptal jestli jeste jsou ale bohuzel pry byly odvezeny nekam do srotu skoda vedet to tak jeste pred takovymi 15 lety to tam ty veci jeste byly ten clovek je jiz sice v duchodu ale jsem s nim v kontaktu skusim se ho na to jeste zeptat jestli neco nevi o tom souboji ci samotnem sestrelu kdyz tak pak to sem hodim jestli se jeste neco blizsiho dovim
Uživatelský avatar
zilvare
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 696
Registrován: čtv 12. led 2012 21:58:17

Re: Letecký souboj nad Přáslavicemi

Příspěvek od zilvare »

Ahoj tak to je zajimave!puvodne jsem se ptal na sestrel Fw 190 u Praslavic a je tu dalsi Bf.vecna skoda toho motoru!ze nic neni na netu,kdyz s tim mel spadnout na hospodu?
O tom fockewulfu u Praslavic,vi nekdo neco?
Zilvar z chudobince
Odpovědět

Zpět na „Letecká archeologie“