Včelí vosk
Včelí vosk
Předpokládám, že železo máte očištěné a co teď s tím, aby nám to vydrželo... Při použití včelího vosku mám postup následovný. V kovové nádobě rozehřeji včelí vosk, do kterého vložím kovový předmět. Po pár minutách, kdy se železo zahřeje natolik, že natáhne i do skulinek roztavený vosk železo z nádoby vyndám a ještě za tepla otřu suchým hadříkem /pozor, bude to pálit/. A tím je vlastně hotovo
Tipy: Osobně toto provádím vždy po grilovačce, kdy je rozpálený venkovní gril, doma je ten smrádek neunosný.
Někdo to ještě před vložením do vosku nechá povařit v taninu
Zajímavé je, že pokud toto provádím v létě, tak se k tomu odéru stahují vosy...
Tipy: Osobně toto provádím vždy po grilovačce, kdy je rozpálený venkovní gril, doma je ten smrádek neunosný.
Někdo to ještě před vložením do vosku nechá povařit v taninu
Zajímavé je, že pokud toto provádím v létě, tak se k tomu odéru stahují vosy...
Koiko 小池富夫 znovunarozen 21.12.2019
XP Deus 22 cm HF RCWS4 CZ
XP MI-6
XP MI-6
Re: Včelí vosk
Zde můžete psát své zkušenosti,tipy a triky k tomuto tématu
XP MI-6
XP MI-6
Včelí vosk se už skoro nepoužívá, propouští dost procent vody. Dnes se používají autovosky, jsou dostupnější a více pomáhají.
Když nemáš podplacené permoníky a skřítky je ti i ten nejlepší detík na hovno
Před lety jsem používal parafín. I přesto, že jsem železo vyčistil na kov, posléze nechal vodu odpařit v troubě a poté pár minut louhoval v roztaveném parafínu, mi ty věci po nějaké době začaly opět chytat lišku.
Já to čistím stejně,jen železo pak dost zahřeju,ponořím do tohoto oleje http://eshop.ancfod.cz/eshop.php?action ... d=161-0276kacuro píše:Před lety jsem používal parafín. I přesto, že jsem železo vyčistil na kov, posléze nechal vodu odpařit v troubě a poté pár minut louhoval v roztaveném parafínu, mi ty věci po nějaké době začaly opět chytat lišku.
a klidně to tam nechám ležet hodinu,pak to několik dní schne.Nakonec to zahřeju a potáhnu voskem ze svíčky.Pár věcí už mám takhle víc jak půl roku a zatím žádný náznak rezu není.
Zkusím i ten včelí vosk,až seženu.
po odrezení vyvařuju železo v destilce,potom je v troubě vysuším a pak je vyvařim v taninu a zase sušit do trouby nasledně je hodím do rozehřátého parafínu
Souhlasím s kacurem. Včelí vosk bych zase tak ale neodsuzoval, jde stále o poměrně jednoduché řešení. To s tou destilkou jsem nikdy nezkoušel. Dělá to tak ještě někdo?
já to v destilce sice nevyvařuju, ale 2-3 týdnu louhuju. jak mám šichtu - destilku měním, bo k ní mám stále přístup...
XP MI-6
XP MI-6
můžeš uvést konkrétní autovosk který se používá,na netu je toho spousta tak nevím co si vybrat,je fakt že voskem rez občas proleze ale řekl bych že je to většinou nedostatečným odrezením někdy do těch porů není prostě vidět a u některých věcí kdybych šel uplně nadoraz tak mi s předmětu ani nic nezbudekovkop píše:Včelí vosk se už skoro nepoužívá, propouští dost procent vody. Dnes se používají autovosky, jsou dostupnější a více pomáhají.
jinak v destilce předmět vyvařuji ten den co ho konzervuji ještě pro jistotu ,jinak předtím bývá taky louhován 1-2týdny než se mi toho nakupí víc na konzervaci
Naštěstí k ní mám taky přístup jinak by to lezlo celkem do peněz
Asi před dvaceti lety jsem našel starou podkovu v blátivé cestě místních koňáků.Opláchnul jsem ji v teplé vodě,ne v destilce.Několikrát jsem ji natřel bezbarvým Luxolem.Potom jsem ji přibil na dveře ,zvenku ,do zahrady.Je pořád "jako nová".
Takže asi dvacet let je venku a nic.Ty dveře musely být asi 3x mezitím natřeny,taky Luxolem,podkova ne.
Takže asi dvacet let je venku a nic.Ty dveře musely být asi 3x mezitím natřeny,taky Luxolem,podkova ne.